Wprowadzenie » Dieta » Herbal Fasting Herbata Ziołowa 2pak
(poprzednia nazwa FIGU ACTIV)
Herbal Fasting to mieszanka różnych ziół, liści mate i aromatycznej kory lapacho, to optymalny napój gaszący pragnienie i pomagający w niezbędnym przy diecie nawadnianiu organizmu. Wspomaga przemianę materii i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Działa pozytywnie na cały przewód pokarmowy. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety Figu Active.
Skład i właściwości:
Jej picie to często polecany sposób na obniżenie wagi bez negatywnych skutków. Przyspiesza metabolizm i wydzielanie soków trawiennych, pobudza również działanie pęcherza moczowego, co wspomaga detoksykację organizmu. Zawiera wiele witamin (C, E, B), sole mieralne, flawonoidy oraz garbniki, znana jest również z działania antyutleniającego, chroniącego organizm przed lawiną wolnych rodników.
Zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, wykorzystywane do robienia naparu słynnego w krajach Ameryki Południowej oraz Bliskiego Wschodu. Herbata mate bywa zalecana w leczeniu otyłości. Jest źródłem polifenoli (działanie antyoksydacyjne), obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni komórki wątroby. Wpływa też moczopędnie na organizm i działa korzystnie na układ krążenia.
W Ameryce Południowej znana już od wieków jako składnik tzw. „herbaty Inków. W Stanach Zjednoczonych polecana często jako napój będący „źródłem życia”.
Liście niezwykle bogatej w substancje aktywne rośliny – znaleźć tu można wiele mikroelementów, witamin oraz kwasów organicznych. Wspomaga m.in. oczyszczanie organizmu z toksyn i kwasu moczowego, obniża poziom cukru we krwi, poprawia krążenie i pozytywnie wpływa na układ trawienny, co jest niezbędne przy procesach związanych z redukcją wagi.
W rzeczywistości to liście czerwownokrzewu uprawianego w RPA, nie będącego jednak spokrewnionym z krzewem herbacianym. Napar ma piękny czerwono-bursztynowy kolor i słynie ze specyficznego, miodowego smaku. Nie zawiera kofeiny. Bogaty w przeciwutleniacze i kwasy fenolowe – te ostatnie korzystnie wpływają na cały przewód pokarmowy.
Popularne zioło w kuchni południowo azjatyckiej. W Australii wykorzystywana w formie herbaty. O jej wyjątkowości decyduje charakterystyczny smak i aromat.
Ma naturalnie słodkawy, przyjemny smak. Zawiera szereg substancji aktywnych, m. in. fitoestrogeny (korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną) i flawonoidy. Łagodzi objawy chronicznego zmęczenia, ułatwia trawienie i zwiększa odporność.
Sposób przyrządzenia:
1-2 czubate łyżeczki Herbaty Ziołowej Herbal Fasting zalać wrzącą wodą (około 200 ml). Zaparzyć pod przykryciem 5-7 min, następnie odcedzić. Wystarcza na około 150 filiżanek
Pojemność: 2 x 250 g